Prejsť na obsah

Ako získať formulár U1 a U2 v Nemecku

PD U1

Formulár slúži na preukázanie dôb zamestnania v Nemecku (na riadny pracovný pomer) a teda dôb sociálneho poistenia v tejto krajine. Je podkladom pre posúdenie nároku na dávku v nezamestnanosti.

Formulár PD U1 vám v Nemecku vystaví príslušná Agentur für Arbeit, ak vyplníte „Antrag auf Ausstellung eines PD U1“ , t.j. žiadosť o vystavenie formulára PD U1. Táto žiadosť sa zasiela na adresu príslušnej pobočky nemeckého úradu práce v mieste posledného pobytu v Nemecku. Adresu pre zaslanie žiadosti získate zadaním poštového smerovacieho čísla alebo názvu mesta / obce.

Do žiadosti doplníte osobné údaje, štátnu príslušnosť, aktuálnu adresu, podrobnosti o zamestnaní, prípadne i obdobie pracovnej neschopnosti.

K žiadosti ešte priložte (ak máte k dispozícii) aj kópiu:

  • Arbeitsbescheinigung – potvrdenie o zamestnaní (potvrdené zamestnávateľom). Upozornenie! Je však potrebné uviesť i tzv. Rentenversicherungsnummer – nemecké číslo postenia.
  • Doklad o dobe starostlivosti o dieťa do troch rokov
  • Doklad o dobrovoľnom poistení
  • Doklad o poberaní nemocenských dávok a materských dávok

Žiadaný formulár vám bude zvyčajne do 2-3 týždňov písomne vystavený a doručený na vami zadanú adresu, alebo pripravený k osobnému vyzdvihnutiu.

PD U2

Formulár súvisí s procesom uplatnenia si tzv. exportu dávok v nezamestnanosti.

Tento formulár vystaví zahraničná príslušná inštitúcia / nemecký úrad práce. Pri vystavení formuláru U2 v Nemecku sa máte najneskôr v deň uvedený na formulári zaevidovať na úrade práce na Slovensku (zvyčajne do 7 dní). Formulár majte pre každý prípad pri evidovaní sa pri sebe. Následne budete v tomto období v súčinnosti so slovenským úradom práce. Tento formulár potom predložíte Sociálnej poisťovni na Slovensku.

Je dobré vedieť, že takýto klient je zdravotne poistený v krajine posledného výkonu práce, a to po celú dobu vyplácania exportovaných dávok na Slovensko.

Podrobnejší popis k evidencii nezamestnaných po skončení pracovného pomeru v Nemecku s nemeckým zamestnávateľom nájdete v ďalšom článku na našej stránke pod názvom “Registrácia do evidencie nezamestnaných“.