Nemecko - podmienky pre sezónnych pracovníkov v hotelierstve a gastronómii

Nemecko – možnosti sezónnych prác v hotelierstve a gastronómii

Nemecká Centrála pre sprostredkovanie odbornej pracovnej sily ZAV informuje na svojich stránkach o podmienkach pre občanov uchádzajúcich sa o sezónnu prácu v oblasti hotelov a gastronómie v Nemecku.

Aké sú Vaše šance pre získanie sezónnej práce?
-          ak je Vaša znalosť nemeckého jazyka od úrovne B1, potom môžete získať prácu ako čašník, raňajkový servis, v oblasti predaja (zmrzliny, občerstvenia, lístkov či suvenírov)
-          ak je Vaša znalosť nemeckého jazyka na základnej úrovni, potom by ste mohli byť súčasťou tímu pre upratovanie alebo výpomoc v kuchyni

Sezóna v tomto sektore zvyčajne začína v marci/apríli a končí v októbri/novembri.
Pracovné príležitosti môžete získať tak na juhu Nemecka ako i na severe, alebo na pobreží Baltského mora, na ostrovoch, či v blízkosti jazier, malých mestách, na vidieku.

Sezónne práce sú ponúkané najmä malými spoločnosťami, v kaviarňach, reštauráciách, pohostinstvách/penziónoch, hoteloch, zábavných parkoch...

Špecifiká sezónnej práce:
-          práca je organizovaná na zmeny vrátane víkendov
-          40 – 48 hod./ týždenne
-          Pamätajte: víkendy môžu byť stresujúce  -kedy sú letoviská, oddychové zóny najviac navštevované

Financie:
-          minimálna mzda v Nemecku je do júna 2022 stanovená na 9,82,-€/ hod.- od júla 2022 na 10,45,-€ / hod.brutto
-          spoločnosti zväčša poskytujú ubytovanie za zvýhodnený nájom
-          veľa spoločností poskytuje bezplatnú stravu počas pracovnej zmeny, alebo za zvýhodnenú cenu

Predpoklady pre získanie sezónnej práce:
-          minimálny vek – 18 rokov
-          predchádzajúce skúsenosti sú výhodou – nie podmienkou
-          môžnosť pracovať min.2-3 mesiace
-          o prácu sa môžete uchádzať i v malých skupinkách ( po 2-3 osobách)
-          mali by ste ovládať aspoň základy nemeckého jazyka

O ďalších možnostiach Vás radi informujú  EURES poradkyne
Mgr. Denisa Hudáková 036/ 2440 303 a Ing. Oľga Matochová 042/ 2440 303.