Nemecko – možnosti sezónnych prác v hotelierstve a gastronómii
Nemecká Centrála pre sprostredkovanie odbornej pracovnej sily ZAV informuje na svojich stránkach o podmienkach pre občanov uchádzajúcich sa o sezónnu prácu v oblasti hotelov a gastronómie v Nemecku.
Aké sú Vaše šance pre získanie sezónnej práce?
- ak je Vaša znalosť nemeckého jazyka od úrovne B1, potom môžete získať prácu ako čašník, raňajkový servis, v oblasti predaja (zmrzliny, občerstvenia, lístkov či suvenírov)
- ak je Vaša znalosť nemeckého jazyka na základnej úrovni, potom by ste mohli byť súčasťou tímu pre upratovanie alebo výpomoc v kuchyni
Sezóna v tomto sektore zvyčajne začína v marci/apríli a končí v októbri/novembri.
Pracovné príležitosti môžete získať tak na juhu Nemecka ako i na severe, alebo na pobreží Baltského mora, na ostrovoch, či v blízkosti jazier, malých mestách, na vidieku.
Sezónne práce sú ponúkané najmä malými spoločnosťami, v kaviarňach, reštauráciách, pohostinstvách/penziónoch, hoteloch, zábavných parkoch...
Špecifiká sezónnej práce:- práca je organizovaná na zmeny vrátane víkendov- 40 – 48 hod./ týždenne- Pamätajte: víkendy môžu byť stresujúce -kedy sú letoviská, oddychové zóny najviac navštevované
Financie:- minimálna mzda v Nemecku je do júna 2022 stanovená na 9,82,-€/ hod.- od júla 2022 na 10,45,-€ / hod.brutto- spoločnosti zväčša poskytujú ubytovanie za zvýhodnený nájom- veľa spoločností poskytuje bezplatnú stravu počas pracovnej zmeny, alebo za zvýhodnenú cenu
Predpoklady pre získanie sezónnej práce:- minimálny vek – 18 rokov- predchádzajúce skúsenosti sú výhodou – nie podmienkou- môžnosť pracovať min.2-3 mesiace- o prácu sa môžete uchádzať i v malých skupinkách ( po 2-3 osobách)- mali by ste ovládať aspoň základy nemeckého jazyka
O ďalších možnostiach Vás radi informujú EURES poradkyne
Mgr. Denisa Hudáková 036/ 2440 303 a Ing. Oľga Matochová 042/ 2440 303.